Historiaa:


Kaiken luovuuden takana on aina ihmisiä, jotka ovat palavasti asiansa takana. Ilman heitä maailma pysähtyisi. Miten kauan Paavo Ranisen idea perustaa Big Band juuri Nokialle odotti toteutumistaan, sitä ei varmuudella tiedetä. Ilmapiiri ei 1980-luvulla ollut kovinkaan myönteinen jazz-musiikille, eikä koko Pirkanmaalla ollut toimivaa orkesteria. Nokialla oli kuitenkin perusjoukko, joka halusi soittaa Big Band-jazzia. Niinpä Marraskuusssa 1989 Nokia Big Band merkittiin yhdistysrekisteriin ja siitä kaikki alkoi.

PAAVO RANISEN AIKA

Paavo Raninen

Paavon johdolla orkesterista tuli nopeasti esiintymiskelpoinen Big Band. Alkuaikoiona esiintymisiä oli vuositasolla enemmän kuin nykyisin. Esiinnyimme mm. Tapsan Tahtien alkutaipaleella omien projektiemme lisäksi. Orkesterin onnistuminen ja koossa pysyminen ei perustu ainoastaan harjoittelemiseen vaan paljolti mukavaan yhdessäoloon ja siihen, että jokainen tekee parhaansa ja vielä vähän enemmänkin. Perustajajäseninä mukana oli Pirkanmaan eturivin muusikoita kuten Lucjan Czaplicki ja Jukka Hänninen. Esiinnyimme mm. Imatran Big Band festivaaleilla.

PETRI JUUTILAISEN AIKA

Petri Juutilainen

Petri palkattiin Pirkanmaan musiikkiopiston Pop-Jazz-linjan johtajaksi 2003. Hän siirtyi Nokia Big Bandin kapellimestariksi 2004. Petrin aikakaudella orkesteri kehittyi huomattavaa vauhtia. Petrin tekemä sovitustyö tuotti parikin levyä, joista 2010 Käy tanssimaan sisältää Pirkanmaalaisten laulusolistien kasarimusiikkia ajan tyylin mukaan sovitettuna. Nokia Big Band valittiin vuonna 2009 ”Vuoden Nokialaiseksi”. Petrin aikana orkesteri on kouluttanut myös nuoria muusikkoja. Tästä on osoituksena orkesterin nuorten soittajien opiskelupaikat Sibelius akatemian nuoriso-osastolla. Joona Raitakari, Mitja Koskiluoma ja Jaroslav Stanek edustavat ansiokaaasti Nokiaa. Petri on eläköitynyt Pirkanmaan musiikkiopistolta, mutta vetää kapellimestarina orkesteria eri projekteissa.


Markku Aro

Nokia Big Band on tehnyt yhteistyötä maamme eturivin muusikoiden ja laulajien kanssa, mikä osaltaan on kohottanut orkesterin laatutasoa ja arvostusta. Yli 30 vuoden aikana on orkesteria johtanut hieno joukko eturivin kapellimestareita kuten Markku Johansson, Pentti Lasanen, Antti Sarpila, Tero Lindberg, Vellu Halkosalmi ja Erno Tiittanen. Solisteina mm. Eino Grön, Kuju Hyttinen, Johanna Iivanainen, Bianca Morales, Ilkka Koivula, Maria Lund, Matti Heinivaho, Markku Aro, Nat Newborn, Tomi Markkola, Oskari Nokso-Koivisto, Gilda, Sarianna, Ewa Kaarela, Ninni Martikainen ja Elina Vettenranta.